Renovatie van een monument in het centrum van Haarlem

In 2016 kochten wij dit pandje. Het huis is gelegen in het centrum van Haarlem. Een prachtige plek om te wonen. Het pand is een monument en maakt deel uit van een hof. Dankzij onze Australische achtergrond wilden we graag iets typisch Nederlands en besloten dus juist dit huis te kopen als investering.


Zoals je kunt zien heeft het huis een enorm hoog plafond met nog de originele balken en spanten die uit de 17e eeuw stammen. Ik wilde graag een knipoog naar het verleden maken, het simpel houden maar toch ook speciaal. Met mijn liefde voor vintage en de industriële interieur stijl kwam ik een heel eind en richtte de gehele woning in. Ik heb stad en land afgezocht naar de juiste interieur items.

Het kerkbankje bij de eettafel kwam uit een oud klooster. Dat vond ik mooi passen bij de geschiedenis van het huis. Dat heb ik opgeknapt en gebeitst zodat het bij de vintage industriële tafel en stoelen past. Die heb ik op marktplaats gevonden. De massieve, zware, groene stalen fabriekspoot zorgt dat de tafel super stevig staat, en je kan er nog steeds met gemak met z’n zessen aan zitten omdat er geen poten in de weg zitten.


Ik maakte een collage van vier Haarlem posters. Dankzij het hoge plafond komen ze mooi tot hun recht aan de wand. Een persoonlijke touch aan het interieur doet altijd goed. Een ander meubelstuk waar ik gek op ben is de kast van een oude melkwinkel. De kast vond ik op de markt, kreeg een opknapbeurt en werd toen in het huisje geplaatst. Een prachtige kast met ontzettend veel bergruimte. De zithoek gaat om comfort. Ik combineer graag en liever met textuur, ipv kleur. Om zo wat interessante lagen te creëren. Dat geeft ook meer rust. Natuurlijke elementen komen zo ook beter tot hun recht; hout, beton, leer etc. Een oversized vintage kleed brengt warmte in de kamer en brengt de harde koude industriële materialen mooi samen.

 

De nachtkastjes in de slaapkamer heb ik ook zelf gemaakt (de oplettende volger herkend ze vast want deze zijn namelijk ook in mijn huidge huis terecht gekomen, en inmiddels gesneuveld aan houtworm!). De houten bovenkant komt van kastjes op een kantoor waar vroeger ponsen kaartjes in zaten. Ik liet er bodems in zetten en een frame als pootjes. De leren greepjes voegde ik toe om wat meer natuurlijke materialen ermee te combineren. Deze elementen voor de kastjes vond ik in de Vintage Fabriek in Haarlem.


Omdat deze woning uit de 17e eeuw stamt, was er nog wel wat te zeggen over het elektra en stopcontacten plan. Om niet al te veel draden en toestanden te hoeven toevoegen, koos ik voor hangende lampen als nachtlampjes. Deze heb ik samen met Daily Living gemaakt.

De zolder werd helemaal verbouwd waardoor er een aantal originele dakspanten verwijderd moesten worden. Ik heb ze hergebruikt als een boekenplank. Een bijzonder element in de ruimte! 


De studeerkamer was voorheen een slaapkamer met een bergruimte. Nu is het dus de studeerkamer geworden met daarnaast het washok. Het bureau in de studeerkamer is een oud vintage onderstel van een ziekenhuisbed. Bovenop dit onderstel kwam een antiek houten blad zodat het opeens een bureau werd. Een simpele bureaustoel en een bontje aan toe en klaar is de studeerkamer. Simpel maar toch ook warm en sfeervol.


De gang op de eerste verdieping was een smalle gang met openslaande deuren die veel ruimte innamen. Ik heb het wat interessanter gemaakt door er echte loft deuren in te zetten. Een bijzonder effect voor een simpele ruimte zoals de gang. 

Je hebt het meeste succes als een designer denk ik, als mensen volledig tot rust komen in een ruimte, het wow effect voelen, maar niet precies in 1 keer kunnen vertellen waarom. Want het zit hem in de details en hoe de elementen samen hangen, niet noodzakelijk het grootse en vooral niet het dure.

Dit huisje verhuren we, gemeubileerd en wel. Mocht je interesse hebben, en willen weten wanneer het weer vrij komt, stuur me dan een mailtje,

Deze foto’s zijn genomen door Tomas Lim.